Sekret zdrowych nawyków
JAN DOSTATNI • dawno temuZastosowanie się do planu, który ma sprawić, że zrzucimy zbędne kilogramy często bywa problematyczne. Musi być on idealnie dopasowany pod tryb życia osoby, uwzględniając jego pracę, a także aktywność fizyczną. W dzisiejszym artykule napiszę, jakie zalety ma stosowanie cateringu, dlaczego jest to idealne rozwiązanie dla osób mających problem z dyscypliną i czasem wolnym...
1. Catering skrojony na miarę - Każdy z nas inaczej funkcjonuje i musimy brać wiele czynników pod uwagę, aby ułożyć dobrą dietę. To że każdy z nas potrzebuje innego zapotrzebowania kalorycznego jest faktem. Składa się na to codzienna aktywność fizyczna, stres, tryb pracy, czy tez ograniczenia, ruchowe spowodowane np kontuzją. Niekiedy aktywność fizyczna bywa utrudniona lub jest niemożliwa z powodu choroby, dlatego jedynym sposobem zbijania wagi jest dieta.
Zobacz też: Dieta pudełkowa zamiast „śmieciowego” jedzenia
2. Czas to pieniądz - Dużo osób uważa, że catering to droga sprawa jednak biorąc pod uwagę czas przygotowania posiłków, codzienne zakupy i odwlekanie tematu to tracimy sporo czasu, który moglibyśmy poświecić na zarabianie pieniędzy. Często też nie zastanawiając się dłużej łapiemy coś w biegu w barach szybkiej obsługi wydając te same pieniądze za jeden posiłek zamiast za pięć zdrowych.
3. Nuda, nuda, nuda… - Jako że jesteśmy z natury wygodni, raczej nie chce nam się długo myśleć nad tym, co byśmy przygotowali na cały dzień i co należy kupić aby urozmaicić codzienne żywienie. Efektem tego jest przygotowanie tych samych pudełek z jedzeniem przez kilka dni co z czasem nas nudzi. Prowadzi to do częstego odstępowania od diety i poczuciem życia na uwięzi. Żyjemy wtedy w błędnym kole gdzie utracone kilogramy zaraz wracają pod wpływem ucieczki od reżimu dietetycznego.
4. Regularność jest najważniejsza - Nie jest to żadna tajemnica i powtarzali to nasi rodzice, gdy byliśmy dziećmi. Często jednak sami nie stosowali się do tego ładując nam ogromne porcje jedzenia na obiad co powodowało gwałtowne skoki cukru. Podzielenie posiłków na kilka pomniejszych uczy nas trzymać odpowiednie odstępy czasowe między posiłkami, daje poczucie komfortu na żołądku i uczy dyscypliny.
5. Lubimy niespodzianki - Szczególnie te skrojone na miarę. Każdy dzień jest inny i wyczekiwanie na to, co pojawi się w jadłospisie, budzi pewien rodzaj podniecenia. Lubimy jeść z natury jednak znając nagrodę często nie jest to tak ekscytujące. Osobiście wolę wybierać jedzenie spontanicznie każdego dnia, a nie planować dzień wcześniej co mam kupić i ile czasu muszę wstać wcześniej przed pracą by to przygotować.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze